Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
D K Marzena Lyszcz Antek Wd Agnieszka Be Ruda G-da Jacek Flisiuk (6682 niezalogowanych)
67 Postów
marionetka O
(marionetkaevli)
Początkujący
Mam nadzieje że w moim przypadku nie bedzie to trwalo miesiacami
Jeszcze jedno pytanie bo w tej kwestii tez jestem zielonkawa, czy po pozytywnym rozpatrzeniu sprawy przez komune proces bankowy tez trwa miesiacami? Wybaczcie za tyle pytan ale musze zdac sie na wasza pomoc, doswiadczonych rodakow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Tak jak napisałam, wniosek był złożony na początku maja a klucze w ręku 1-go lipca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Kupilismy mieszkanie w szeregowcu, jak co to moge na prv napisac co i jak zalatwis, mieszkanie w Sandnes
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów
marionetka O
(marionetkaevli)
Początkujący
super!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
marionetkaevli napisał:
Mam nadzieje że w moim przypadku nie bedzie to trwalo miesiacami
Jeszcze jedno pytanie bo w tej kwestii tez jestem zielonkawa, czy po pozytywnym rozpatrzeniu sprawy przez komune proces bankowy tez trwa miesiacami? Wybaczcie za tyle pytan ale musze zdac sie na wasza pomoc, doswiadczonych rodakow

My składając w DNB dostaliśmy decyzję na email po kilku dniach.
Z kolei w sparebanku mając wszystkie dokumenty potrzebne do tego, była decyzja podjęta "od ręki" plus potwierdzenie pocztą za parę dni ze z kredytem jest ok.

Na komune trzeba czekać aż zbierze się rada raz w miesiącu i zatwierdzi bądź nie wasz wniosek, więc jak masz pecha to może to trwać 5-6 tyg o ile wszystkie formalności zostały dopełnione przez was. ..
Od strony formalnej to wygląda tak : trzy miesiące mają na podjęcie decyzji, ale po miesiącu powinniście dostać info dlaczego decyzja nie została podjęta jeszcze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów
marionetka O
(marionetkaevli)
Początkujący
A czy podatek miejski to "kommunale" kupujac mieszkanie placi sie jednorazowo? Czy to opłata ktora obowiazuje kazdego roku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
jakies 2 lata temu nam z jakiegos nieokreslonego powodu komuna odmowila startlån, poszlismy do Sparebanku. 10% wkladu wlasnego, stale dochody, karta kredytowa, BSU to wplywa na nizsza rente kredytu pozniej. kupowalismy mieszkanie w projekcie, wiec mielismy 1 rok zeby uzbierac wklad wlasny.
Nie czekaj tylko na odpowiedz z komuny, idz do dobrego doradcy w banku i sie zapytaj, czasami sie trafi madry czlowiek.
pozwodzenia ;=)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów
marionetka O
(marionetkaevli)
Początkujący
Probowalam raz w Nordei, ale pierwsze pytanie jakie padlo to czy mam 15% wkladu wlasnego, a ze niestety nie posiadam to nawet nie chcieli ze mna gadac... Srednia cena mieszkania w Stavanger to jakies 3 000000.. czyli 450 000 to wklad wlasny plus okolo 100000 na oplaty itp. Na chlopski rozum, jak prawie w 2 lata niby ktos ma tyle uzbierac? Na odpowiedz z komuny czekam juz prawie miesiac i nic A jak to jest z tymi projektami? przy podpisaniu umowy daje sie 10% wartosci a za rok reszte? czyli trzeba zaczac zbierac kolejna pule pieniedzy zeby pozniej przyznali kredyt?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
poszukaj projektu np jasund i madla teraz jest budowa, skontaktuj sie z developerem nastepnie idz do banku i sie zapytaj jak to bedzie wygladac, my musielismy zaplacic depozyt 100,000nok ale wzielismy to z banku a potem oni nam to wlozyli w kredyt, teraz jest beznadzieja niestety kazdy bank wlasciwie zyczy sobie 10-20% wkladu. Moze mozesz cos sprzedac albo uzbierac do momentu odbioru kluczy, my mielismy rok na zebranie 10%, ciezko ale do przodu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów
marionetka O
(marionetkaevli)
Początkujący
Nowość! W końcu odpisali po miesiacu z komuny, że .. uwaga uwaga.. mam czekać jeszcze dwa miesiace na odpowiedz bo jest duzo wnioskow .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok